PROMETHEAN CHAIN

Αρχαιολογικό Μουσείο Castromediano, Λέτσε, Ιταλία

Από τα αρχαϊκά εκθέματα του Museo Castromediano έως τα επιβλητικά γλυπτά του Κώστα Βαρώτσου, και με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 εθελοντών από την πόλη του Λέτσε και 10 ταλαντούχων ερμηνευτών από την Accademia Mediterranea dell’Attore, η παράσταση Promethean Chain” αντλεί έμπνευση από τον μύθο του Προμηθέα.

  • Promethean Chain - Μια πρόσκληση για στοχασμό πάνω στην ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης,

  • για τα "δεσμά" που μας κρατούν ανελεύθερους, και για την αιώνια φλόγα της γνώσης και της ελευθερίας που ο Προμηθέας χάρισε στην ανθρωπότητα.

  • Η παράσταση μας καλεί να θυμηθούμε τις δυνατότητες μας για συλλογική επίγνωση, προτρέποντάς μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για έναν πιο φωτισμένο και ελεύθερο κόσμο.

Μπορεί η ανθρωπότητα να σώσει τον εαυτό της?

Όλοι γνωρίζουμε την ιστορία του Προμηθέα, του αρχαίου Τιτάνα που έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς και τη χάρισε στην ανθρωπότητα, προσφέροντάς της γνώση και πρόοδο. Οργισμένος από αυτή την πράξη ανυπακοής, ο Δίας τον καταδίκασε σε αιώνια τιμωρία, αλυσοδένοντάς τον σε έναν βράχο, όπου ένας αετός καταβρόχθιζε συνεχώς τα σωθικά του.

Ο Αισχύλος απαθανάτισε αυτόν τον μύθο στην τραγωδία Προμηθέας Δεσμώτης. Ο Προμηθέας είναι ο επαναστάτης που προκαλεί τους θεούς, αντιστέκεται στην τυραννία και μάχεται ενάντια στο σκοτάδι για να ελευθερώσει την ανθρωπότητα από τα δεσμά της.

Σε μόλις δέκα ημέρες, δημιουργήσαμε μια διαδραστική παράσταση, όπου ο μύθος του Προμηθέα γίνεται καθρέφτης, καλώντας τους συμμετέχοντες να αντιμετωπίσουν τα δεσμά που φέρουν—είτε τους έχουν επιβληθεί, είτε τα έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι—και να αναγνωρίσουν τη δύναμή τους να απελευθερωθούν.

Σε αυτή την παράσταση, το κοινό δεν παρακολουθεί απλώς, αλλά συμμετέχει ενεργά σε έναν κύκλο ανάμνησης και απελευθέρωσης. Η αλληλεπίδραση αποκαλύπτει ότι η ανθρωπότητα είναι σαν μια αλυσίδα: κάθε κρίκος επηρεάζει τους άλλους, και κάθε στιγμή κρύβει τη δυνατότητα να ελευθερωθεί ο Προμηθέας μέσα μας. Είναι μια πρόσκληση να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ανθρωπότητα, ένα φωτεινότερο παρόν και ένα μέλλον γεμάτο ελπίδα.

Η σκηνοθέτιδα και χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη βυθίστηκε στον μύθο του Προμηθέα, ως σύμβολο γνώσης, αυτογνωσίας και συλλογικής ευθύνης, υπενθυμίζοντάς μας ότι εμείς διαμορφώνουμε την πραγματικότητά μας. Η φωτιά του, η αιώνια σπίθα της δημιουργικότητας και της συνείδησης, ζει μέσα από την ανάσα μας—χωρίς αυτήν, δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον.

Υποστηρικτικοί Οργανισμοί & Χορηγοί

Η παράσταση Promethean Chain ανατέθηκε από την Accademia Mediterranea dell'Attore και το Museo Castromediano Lecce στο πλαίσιο της χειμερινής έκδοσης του φεστιβάλ Tempora/Contempora 2024.

Το επιτόπιο αυτό έργο δημιουργήθηκε και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της έκθεσης «Ελπίς: Προμηθέας ή το Σπασμένο Όνειρο της Ευρώπης» του καταξιωμένου Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσου. Η έκθεση επιμελήθηκε από τη Giusi Giaracuni και τον Luigi De Luca, με την υποστήριξη του προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης PAC 2022-2023, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Σύγχρονης Δημιουργικότητας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πρώτη παρουσίαση: 07/12/2024

Promethean Chain

Σκηνοθεσία & Χορογραφία
Αποστολία Παπαδαμάκη

Μουσική
Τρύφων Κουτσουρέλης

Δραματουργία και κείμενο Χορού
Αποστολία Παπαδαμάκη

Κείμενο Ηθοποιών
Αποσπάσματα απο τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου

Συντελεστές

Protagonists: Lorenzo Paladini, Samuele Spagnolo, Nicolò Ritrovato, Luigi Simmini, Mauro Perrone, Fausto Gualtieri, Gabriele Costantini, Marco De Santis, Simone Imbriani.

Χορός εθελοντών:
Maria Agostinacchio, Antonella Arcuti, Loredana Biondo, Biancamaria Cavaliere, Sara Colonna, Federico Conversano, Antonella Delle Noci, Mariella Galetta, Gabriella Luperto, Lavinia Masciolino, Titti Mastria, Bernardino Moschini, Eugenio Rollo, Cesare Romanello, Anna Chiara Solfini, Frida Stefano, Marinella Tre, Daniela Viggiani

Μαθητές απο το Liceo Palmieri:
Marta Carrafa, Arianna De Giglio, Sofia De Maglio, Federica Leuzzi, Francesca Maniglia, Melita Marchello, Emma Mortari, Sofia Nuzzo, Cristina Paladini, Martina Petrillo, Vittoria Ratano Lubelli, Claudia Sano, Rebecca Serrone

Μαθητές απο το Liceo Ciardo-Pellegrino:
Asia Bernardi

Συμμετέχοντες απο το SAI Arci Lecce Solidarietà :
Raziyeh Eyvazi, Djamal Zakary

Επι σκηνής

Curators: Luigi De Luca,Franco Ungaro

Συντονισμος παραγωγής: Vania Fazio, Rebecca Scotellaro, Martina De Giorgi, Chiara Ungaro

Φωτογραφος: Marco Rizzini
Φωτογράφος: Raffaele Puce

Βοηθοί σκηνοθέτη: Miriana Moschetti, Daniela Nisi, Sofia Annese, Samira Mancino

Μάσκες: Sebastiano Nuzzo.

Παραγωγή: AMA-Accademia Mediterranea dell'Attore

Previous
Previous

Σαν Μια Σκιά Σαν Ένα Όνειρο