Οι Χρησμοί του Νερού - Site Specific Performance

Η Θόλος στον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών

31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου στον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών

Η σκηνοθέτιδα και χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη στη νέα πρωτότυπη παράσταση Οι Χρησμοί Του Νερού προχωρά στη δημιουργία μιας σπονδυλωτής, διαδραστικής και συμμετοχικής site-specific περφόρμανς που συνδέει την κλιματική αλλαγή και την παγκόσμια κρίση του νερού με το μυθικό υπόβαθρο και τη λατρεία του Απόλλωνα στους Δελφούς, με πρωταγωνιστές τον ηθοποιό Δημήτρη Γκοτσόπουλο στον ρόλο του Ερευνητή και την τραγουδίστρια Μαρία Παπαγεωργίου στον ρόλο της Πυθίας.  

Μέσα από μια νοηματική πορεία, φιλοδοξεί να συνδέσει επιστημονικές ανακαλύψεις και πορίσματα, ιστορικά γεγονότα, μυθικές οντότητες και υψηλά νοήματα, συνδέοντας τις έρευνες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ευρύτερη περιοχή των Δελφών και τις συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής με την παγκόσμια κρίση του νερού.

Σκοπό της παράστασης αποτελεί η αναζήτηση συνεργειών που γεφυρώνουν την τέχνη, την επιστήμη, τον αρχαίο πολιτισμό και την προστασία του περιβάλλοντος. Απώτερη επιδίωξη, η εύρεση νέων τρόπων εξέτασης του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, καθώς και η εξερεύνηση δημιουργικών λύσεων που αξιοποιούν διεπιστημονικές προσεγγίσεις. Μέσα από τη δημιουργία της site-specific performance, επιδιώκεται η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου ως γέφυρα μεταξύ της επιστήμης, της γηγενούς σοφίας, της πνευματικότητας και της ιστορίας, με κύριο όχημα την τέχνη, με σκοπό την διατομεακή προσέγγισή τους ως αναπόσπαστα μέρη της λύσης.

Η παράσταση ξεπερνά τα παραδοσιακά όρια, χρησιμοποιώντας τη δύναμη της τέχνης για να προσελκύσει το κοινό πνευματικά και συναισθηματικά. Λειτουργεί ως υπενθύμιση της ευθύνης της ανθρωπότητας να προστατεύσει τον πιο πολύτιμο πόρο του πλανήτη και ενθαρρύνει τη συλλογική δράση για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ο συναρπαστικός αρχαιολογικός χώρος των Δελφών θα αποτελέσει το σκηνικό για αυτή τη μαγευτική παράσταση, προσθέτοντας μια μοναδική και ατμοσφαιρική διάσταση στην εμπειρία των θεατών. Καθώς ο ήλιος θα δύει πάνω από τα αρχαία σπαράγματα, η συγχώνευση της αρχαίας σοφίας και της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης θα δημιουργήσει μια υπερβατική ατμόσφαιρα που υπόσχεται να μείνει αξέχαστη.

Η παράσταση Οι Χρησμοί του νερού αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια μεταξύ ταλαντούχων καλλιτεχνών, επιστημόνων και επαγγελματιών του πολιτισμού αφιερωμένη στην έμπνευση ουσιαστικού διαλόγου και στην προώθηση της βαθύτερης κατανόησης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε ως παγκόσμια κοινότητα.

The Oracles of Water - Anamnesis Delphi

Σκηνοθεσία, χορογραφία: Αποστολία Παπαδαμάκη
Πρωτότυπη μουσική: Τρύφων Κουτσουρέλης
Δραματουργία: Αποστολία Παπαδαμάκη, Παναγιώτης Γκιόκας
Πρωτότυπη κειμενογραφία, στιχουργία: Παναγιώτης Γκιόκας
Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη
Εικαστικός/ Κατασκευή Γλυπτών: Ιωάννης Μπρούζος
Υπεύθυνος φωτογραφίας, Graphic/Visual designer: Αρείων Στεφανίδης

Επί σκηνής θα βρίσκονται:
Δημήτρης Γκοτσόπουλος (Eρευνητής Αρχαιολόγος)
Μαρία Παπαγεωργίου (Πυθία)
Αποστολία Παπαδαμάκη (Μνημοσύνη)

Οι 9 Μούσες: Μαίρη Γιαννούλα, Μαρία Πηνελόπη Κασιδόκωστα, Χριστιάννα Κατσιμπράκη, Κωνσταντίνα Λιόντου, Εβίνη Παντελάκη, Μαρία Παπακωνσταντίνου, Ηλιάνα Παρασκευοπούλου, Νατάσα Σαραντοπούλου, Δάφνη Σταθάτου

Μουσικοί επί σκηνής:
Βιολί: Μιγκέν Σελμάνι
Τσέλο: Λευκή Κολοβού
Άρπα: Σίσσυ Μακροπούλου
Electronics: Τρύφων Κουτσουρέλης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Παλιός
Βοηθός Χορογράφου: Κωνσταντίνα Λιόντου

Επιστημονικοί συνεργάτες:
Μαριλένα Τσακουμάκη, Δρ αρχαιολόγος
Αλεξανδρα Σιλβέστρου (Σύμβουλος βιωσιμότητας - MSc in Sustainable Development)
Ελένη Κουλιζάκη (Διδασκαλία εκφοράς και προσωδίας Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας) ​​

Διεύθυνση Παραγωγής: MENTOR / Παναγιώτης Γκιόκας, Βιργινία Βασιλάκου, Γιάννης Παππάς            
Επικοινωνία & Προβολή: MENTOR
Γραφείο Τύπου: Νικολέτα Βότση
Κατασκευή φορεμάτων χορευτριών: Βικτώρια Γιαννάκη

Συντονισμός εθελοντών: Δήμητρα Τσενεσίδου
Εθελοντές Ερμηνευτές:  Παρασκευή Μπακή, Ελένη Τσουμπού, Ιωάννα Συλαιδοπούλου, Christina Zambas, Luisa Mayhew, Βασιλική Παπάλη, Αλια Κοντέλλη, Αρχοντίνα Ρεγγινιώτη, Βασιλική Σαμαρτζή, Iris Meyer, Ελευθερία Τουρκαντώνη, Ηλεκτρα Οικονομίδου,  Ισιδώρα Παπαγιαννάκου, Mariana dos Reis, Claudia Lopez.

Ημερομηνίες

31/7 - 01/8/2023

Η κάθε παράσταση αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος διαδραματίζεται στις 6.30-7.30, κατά την ανατολή του Ήλιου, στο Ιερό της Αθηνάς Προναίας και το δεύτερο μέρος στις 20.00-21.10 στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και τον Ναό του Απόλλωνα. Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική και για τα δύο μέρη.


Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού.

AQUA Carpatica logo
Αποκλειστικός χορηγός: AQUA Carpatica.

EOT logo
Με την υποστήριξη του EOT σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Μουσείο Βορρέ, το Holy Ginger, το Forca Divina Foundation  και όλους τους υποστηρικτές που συνέβαλαν οικονομικά στην παράσταση. 

Οδηγίες:
Το πρωινό σκέλος της παράστασης ξεκινά στις 06.30 π.μ. με την Ανατολή του ηλίου. Η ώρα προσέλευσης είναι στις 06:00 και δεν χρειάζεται να προμηθευτείτε το εισιτήριο του Αρχαιολογικού για τον Ναό της Αθηνάς Προναίας.
Για το βραδινό σκέλος της παράστασης που ξεκινά στις 20:00 στον Ναό του Απόλλωνα η ώρα προσέλευσης είναι στις 19:45 για όσους/ες έχουν ήδη προμηθευτεί το εισιτήριο του Αρχαιολογικού Χώρου ηλεκτρονικά. Ειδάλλως η ώρα προσέλευσης είναι 19:20 για να προμηθευτεί το κοινό το εισιτήριο από το ταμείο του Αρχαιολογικού Χώρου. 
Η παράσταση είναι περιπατητική, προτείνουμε να φοράτε άνετα παπούτσια για περπάτημα και άνετα ρούχα. 

Η παράσταση είναι sold out, για το κοινό που θα συμμετέχει μπορείτε να προμηθευτείτε το εισιτήριο του Αρχαιολογικού Χώρου ηλεκτρονικά εδώ.